Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı ile görüştü
Son dakika… Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevine devam eden Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile video konferans yoluyla görüştü.
Bakan Kacır: Uzay çalışmaları uluslararası işbirliklerinin de öncüsüdür. Ulusal Uzay programımızın hedeflerine ulaşmasında uluslararası iş birliğinin önemini her zaman vurguluyoruz. Türkiye’den oradaki tüm astronotlara selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Ay yıldızlı bayrağımızı gururla taşıdığınız için sizi tebrik ediyorum. Bilim ve teknolojide yeniden yükselişe geçiyoruz. Sıfır yerçekimi ortamında değerli deneyler gerçekleştiriyorsunuz. Bu bilimsel çalışmalar Türkiye olarak varlığımızı güçlendirecektir. Bu çalışmalar bundan sonraki uzay görevlerimize kaynak olacaktır. Bu misyonun bizim için değerli yanı elbette Türk çocukları ve Türk gençleri için taşıdığı anlamdır. Hayallerinden asla vazgeçmemelerini ve hayallerini gerçekleştirmek için çabalamalarını istiyoruz. Biz bayrağında ay-yıldızı taşıyan bir milletiz. Millet evlatlarının hayalleri ve hedefleri daima en üst düzeyde olsun. Görevinizi başarıyla tamamlamanızı ve dünyaya ve Türkiye’ye güvenli bir şekilde dönmenizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Türk gençliğine ve TEKNOFEST kuşağına ilham kaynağı oldunuz.
Alper Gezeravcı: İlk defa bu kadar çok ülkeden insan var. Biz 4 kişilik bir ekibiz. Her zaman birbirimizle bağlantı halindeyiz ve uyum içinde hareket ediyoruz. Burada görev yapan astronot arkadaşlarımız bizi karşıladılar. Günde 16 kez güneşin doğuşuna ve hayatta kalmasına neden olur. Günlük faaliyetlerimizi yapay olarak 24 saatlik bir güne göre düzenlemeye çalışıyoruz. Günde 12 ila 15 farklı görev gerçekleştiriyoruz. Sağlık testlerimizi ve kan bağışı sürecimizi de yeniden gerçekleştirdik. Çok dikkat gerektiren görevler var. Türk bilim insanları adına yapacak daha çok bilimsel araştırmam var. Gün sonunda dinlenme zamanıma kadar aktiviteler kesintisiz devam ediyor. Günün sonunda uyumak için kendi uyku tulumumu hazırlıyorum.
İlk araştırmamız bitkilerin büyümesine odaklanıyor. Genetik düzenleme tekniği kullanarak bitkilerin uzaya adaptasyonunu inceliyoruz. Alglerin doğal yaşam destek sistemlerinde kullanımını araştırıyoruz. Kullandığımız suyun büyük bir kısmı arıtılarak tekrar içme suyuna dönüştürülüyor.
Mersin’in Silifke ilçesinde doğdum. Devletimin sunduğu imkanlarla pilot oldum. Uluslararası uzay istasyonunda milletimize hizmet etmekten gurur duyuyorum. Bilim ve teknolojide yeni bir çağın kapılarını açıyoruz.
Milli Uzay programımız Türkiye’nin daha önceki çalışmaları kapsamında inşa edildi ve bunları tek çatı altında topladı. Son derece gururluyuz. Bu projelerde edindiğimiz tecrübe sayesinde Türksat 6A’yı kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz.
En son gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza indirin. (iOS, Android)Twitter’da kurabilir @Haber7Hesabınızı takip edebilirsiniz.
Uygulama mağazası Google Oyun Takip etmek